Novice

Iščemo novega sodelavca

IRSA v 2018 razpisuje delovno mesto za mladega raziskovalca v sklopu raziskovalnega programa Sociokulturni in organizacijski vidiki prenosa znanja in tehnologije.

Preberi več

Okrogla miza Kakšno državo hočemo?

Direktor IRSe red. prof. dr. Frane Adam se je na vabilo Inštituta Nove Revije udeležil javne razprave, ki je potekala na temo "Kakšno državo hočemo?"

Preberi več

IRSA objavlja v zborniku Spoprijem z razmerami in razmerji v Sloveniji

Pri Inštitutu Nove Revije, Zavodu za humanistiko, je pod uredništvom Deana Komela in Tomaža Zalaznika izšel zbornik z naslovom Spoprijem z razmerami in razmerji v Sloveniji (2017). V njem sta tudi prispevka direktorja IRSe red. prof. dr. Franeta Adama z naslovom Komunikacijska blokada in kultura intelektualne diskusije ter višje znanstvene sodelavke na IRSi dr. Darke Podmenik z naslovom Anomija (slovenskega) univerzitetnega izobraževanja.

Preberi več

Izobraževalna platforma STEMFORYOUTH

STEMFORYOUTH je objavil novo izobraževalno platformo. Na njihovi spletni strani lahko prenesete izbraževalni materiale, ki so zastonj za vse srednješolske učitelje: www.stemforyouth.eu

Preberi več

Pionirstvo

IRSA je zaključila projekt o odnosu mladih do ekologije z naslovom Pioneers: Citizen Science Experiment in High School. Projekt je potekal od oktobra 2017 do aprila 2018, sofinancirala ga je Ameriška ambasada v Ljubljani in EU - projekt STEM4YOUTH (Obzorja 2020).

Preberi več

IRSA v THL predstavi svoj nov zbornik slovenskih študij

Inštitut IRSA v Trubarjevi hiši literature 19.6.2017 predstavi nov znanstveni zbornik Slovenia: Social, Economic and Environmental Issues.

Preberi več

IRSA v THL predstavi svoj nov zbornik slovenskih študij

Inštitut IRSA v Trubarjevi hiši literature 19.6.2017 predstavi nov znanstveni zbornik Slovenia: Social, Economic and Environmental Issues.

Pričujoči zbornik, v prevedenem naslovu Slovenija: Družbeni, ekonomski in okoljski vidiki, je izšel v letu 2017 pri newyorški založbi Nova Science Publishers in že dobil nekaj pozitivnih mednarodnih recenzij:

»Slovenija se sooča z največjo ekonomsko in politično krizo od njene osamosvojitve leta 1991. Zakaj in kako se je to zgodilo? Pričujoči zbornik ima za svoj vodilni motiv dati prav jasen odgovor na to vprašanje.«

Ivan T. Berend, Univerza v Kaliforniji Los Angeles

»Za vse, ki jih zanima aktualna politika Slovenije, prinaša omenjeni zbornik izjemen uvod. Uredniku je potrebno čestitati, da je uspel zbrati tako veliko število spoštovanih avtorjev visokega profila«

Simon Lightfood, Univerza v Leedsu

 

Predstavitev in kasnejšo diskusijo je vodil urednik zbornika, dr. Frane Adam, prisostvovali pa so tudi nekateri od avtorjev znanstvenih prispevkov - na sliki z leve: dr. Gorazd Kovačič (FF), dr. Igor Bahovec (TEOF), dr. Frane Adam (IRSA), dr. Matevž Tomšič (FUDŠ), dr. Franc Mali (FDV) in dr. Pavel Gantar.