Novice

Članek Nica Stehra: Climate change, democracy and impatient scholars

Naš zunanji sodelavec in častni član dr. Nico Stehr nam je poslal tekst, ki govori o odnosu med demokracijo in podnebnimi spremembami.

Povezava na članek.

Iščemo nove sodelavce

Na Inštitutu za razvojne in strateške analize vabimo k sodelovanju nove sodelavce ali sodelavke s končanim magisterijem ali doktoratom (oz. doktorske študente), ki imajo izkušnje z raziskovalnim delo. K sodelovanju vabimo predvsem družboslovce in raziskovalce/ke iz biomedicinskih ved, ki jih zanima interdisciplinarno raziskovanje, saj se bomo v prihodnjih mesecih predvsem posvetili projektu analize spoprijemanja z epidemijo v Sloveniji in širše (v sklopu CRP-a, 2021).

Za več informacij glede možnosti sodelovanja zainteresirane prosimo, da nam pišete na irsa@institut-irsa.si in dodate svojo predstavitev (CV).

Nova objava: Nam "vladajo" elite, ki posedujejo znanje?

Objavljen članek dr. Darke Podmenik o diskusiji Meritokracija in družba znanja - med simulacijo in realnostjo v časopisu Reporter, 26.7. 2021.

Preberi več

Zaključek temeljnega projekta Meritokracija in družba znanja - med simulacijo in realnostjo

Dvoletni temeljni projekt Meritokracija in družba znanja - med simulacijo in realnostjo se je zaključil s tematsko razpravo o meritokraciji (v seriji Razmere on razmerja v Sloveniji), ki sta jo organizirala IRSA in INR dne 29. 6. 2021 v dvorani Slovenske matice.

Preberi več

Članek o meritokraciji

Vabljeni k branju novega članka dr. Franeta Adama in Maruše Gorišek z naslovom Meritokracija - med mitom, normo in realnostjo.

Preberi več

Tekoči

1. Analiza učinkovitosti obvladovanja epidemije v Sloveniji – mednarodno-primerjalni in interdisciplinarni pristop. Ciljni raziskovalni projekt.

Čas trajanja: 2021 - 2022

Financer: Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS

Vodja projekta: dr. Frane Adam ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. )

Članice in člani projekta (2021): mag. Pia Vračko, dr. Igor Bahovec, Maruša Gorišek, Blaž Bajec

Financerja in naročnika: Ministrstvo za zdravje in Javna agencija za raziskovanje (ARRS)

 

2. Active Citizenship in Times of (post) Covid-19

Čas trajanja: oktober 2021-marec 2022

Financer: Ameriška ambasada v Ljubljani

Koordinatorka projekta: Maruša Gorišek

Sodelujoči pri projektu: dr. Frane Adam, Blaž Bajec

3. Raziskovalni program: Sociokulturni in organizacijski vidiki prenosa znanja in tehnologije.

Čas trajanja: 2015 - 2021

Financer: Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS

Vodja programa: dr. Frane Adam ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. )

Člani in članice programa (v l. 2021): dr. Igor Bahovec, dr. Hans Westlund, dr. Angela Ivančič, dr. Matej Makarovič, Maruša Gorišek in Blaž Bajec