Novice

Nadaljevanje programske skupine IRSA (in koncesije) v obdobju 2022-2028

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta nam na podlagi prijave na razpis in evalvacije tujih recenzentov odobrila nadaljevanje programske skupine (in koncesije) v obdobju 2022-2028. Ukvarjali se bomo s prenosom znanja, odnosom med eksperti in politiko v okviru strategij za obvladovanje pandemije ter antinomijami družbe znanja oz. pojavom postfaktične družbe.

Komentar zunanje sodelavke IRSA dr. Darke Podmenik k sprejetju novega zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZRID)

Objavljen komentar dr. Darke Podmenik v Reporterju na temo novega zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZRID) si lahko preberete na naslednji povezavi.

Članek Nica Stehra: Climate change, democracy and impatient scholars

Naš zunanji sodelavec in častni član dr. Nico Stehr nam je poslal tekst, ki govori o odnosu med demokracijo in podnebnimi spremembami.

Povezava na članek.

Iščemo nove sodelavce

Na Inštitutu za razvojne in strateške analize vabimo k sodelovanju nove sodelavce ali sodelavke s končanim magisterijem ali doktoratom (oz. doktorske študente), ki imajo izkušnje z raziskovalnim delo. K sodelovanju vabimo predvsem družboslovce in raziskovalce/ke iz biomedicinskih ved, ki jih zanima interdisciplinarno raziskovanje, saj se bomo v prihodnjih mesecih predvsem posvetili projektu analize spoprijemanja z epidemijo v Sloveniji in širše (v sklopu CRP-a, 2021).

Za več informacij glede možnosti sodelovanja zainteresirane prosimo, da nam pišete na irsa@institut-irsa.si in dodate svojo predstavitev (CV).

Nova objava: Nam "vladajo" elite, ki posedujejo znanje?

Objavljen članek dr. Darke Podmenik o diskusiji Meritokracija in družba znanja - med simulacijo in realnostjo v časopisu Reporter, 26.7. 2021.

Preberi več

Tekoči

1. Analiza učinkovitosti obvladovanja epidemije v Sloveniji – mednarodno-primerjalni in interdisciplinarni pristop. Ciljni raziskovalni projekt.

Čas trajanja: 2021 - 2022

Sofinancerja: Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za zdravje

Vodja projekta: dr. Frane Adam ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. )

Članice in člani projekta (2021): mag. Pia Vračko, Mitja Vrdelja, dr. Igor Bahovec, Maruša Gorišek, Blaž Bajec.

Zunanji sodelavki: dr. Darka Podmenik in Emanuela Kristan.

 

 

2. Active Citizenship in Times of (post) Covid-19

Čas trajanja: oktober 2021-marec 2022

Financer: Ameriška ambasada v Ljubljani

Koordinatorka projekta: Maruša Gorišek

Sodelujoči pri projektu: dr. Frane Adam, Blaž Bajec

3. Raziskovalni program: Sociokulturni in organizacijski vidiki prenosa znanja in tehnologije.

Čas trajanja: 2015 - 2021

Financer: Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS

Vodja programa: dr. Frane Adam ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. )

Člani in članice programa (v l. 2021): dr. Igor Bahovec, dr. Hans Westlund, dr. Angela Ivančič, dr. Matej Makarovič, Maruša Gorišek in Blaž Bajec