Kratek povzetek članka v slovenščini:

Razvoj umetne inteligence: Socioekonomske implikacije, moralni izzivi in družbena pravičnost
Plantak, M., Vargović, E., Trstenjak, J.

Danes je več kot očitno, da je umetna inteligenca (UI) prenehala biti fiktivna in je postala del naše resničnosti. V zadnjih nekaj desetletjih smo doživeli velik napredek na področju robotike in UI. Razloge za nagli razvoj UI je mogoče najti v treh velikih tehnoloških inovacijah: (1) drastično zmanjšanje stroškov v IT-industriji, povečanje moči in pomnilniških zmogljivosti računalnikov; (2) razvoj interneta in drugih oblik digitalne komunikacije, paralelne inovacije na področju digitalnih tehnologij, predvsem pa inovacije, ki omogočajo analizo ogromnih količin podatkov (big data), ki so ključne za razvoj orodij UI; (3) splošno zmanjšanje kapitalskih stroškov, kar je bistveno olajšalo vstop na trg številnim start-up podjetjem, ki eksperimentirajo z novimi tehnologijami. Proliferacija IT podjetij pomeni tudi, da obstaja veliko visoko izobraženih IT strokovnjakov, potrebnih za podporo nadaljnjega razvoja aplikacij UI (Ernst et al, 2019: 3).

Pričakuje se, da bo napredek v prihodnosti še bolj spektakularen in da bo širša uporaba UI tehnologij bistveno preoblikovala gospodarske sisteme in družbe po vsem svetu. Razvoj UI je prav tako prinesel povečana pričakovanja, predvsem zaradi potenciala UI tehnologij za povečanje produktivnosti in učinkovitosti, znižanje proizvodnih stroškov in spodbujanje nadaljnje gospodarske rasti in razvoja. Pozitivna vznemirjenost glede potencialnega povečanja stopenj gospodarske rasti je še posebej razumljiva, saj večina razvitih gospodarstev stagnira ali ima relativno nizke stopnje gospodarske rasti (v najboljšem primeru do 2%, pogosto pa se številke gibljejo bližje ničli). Optimisti verjamejo, da lahko UI drastično izboljša obstoječa družbena in gospodarska okolja ter način dela ljudi. Kljub temu pa številni znanstveniki opozarjajo na potencialne dolgoročne nevarnosti nadaljnjega razvoja UI. Proliferacija UI tehnologij odpira številna težka vprašanja in krepi zaskrbljenost, ne samo v akademskih krogih, ampak tudi glede negativnih vplivov na posameznike in družbe.

UI tehnologija se dojema kot posebna tehnologija, ki je namenjena spodbujanju avtomatizacije različnih nalog in del, kar nujno vodi v zmanjšanje povpraševanja po različnih vrstah delavcev. Tisto, kar ločuje UI od drugih tehnologij avtomatizacije, kot so industrijski roboti, je potencial UI, da nenehno širi obseg nalog in delovnih mest, ki jih je mogoče avtomatizirati. (Lane i Saint-Martin, 2021: 20) Raziskave kažejo, da UI lajša avtomatizacijo nalog na področjih, kjer to prej ni bilo mogoče. (Ernst et al., 2019: 6-7). UI je že presegla nekatere omejitve prejšnjih tehnologij. Zmožnost UI za reševanje različnih nalog in logičnega sklepanja (prek strojnega učenja) pomeni, da je zdaj mogoče avtomatizirati številne naloge in delovna mesta, ki zahtevajo visoko kvalifikacijo, prav tako je mogoče avtomatizirati ne-rutinske kognitivne naloge. Obstajajo tri glavne skupine področij, na katerih ima lahko UI širšo uporabo: povezovanje nalog, razvrščanje nalog in upravljanje procesov. Potencial UI za pomemben vpliv in preobrazbo delovnih mest v velikem številu različnih sektorjev lahko ponazorimo s tem, da obstaja tudi v ustvarjalni umetnosti, na področju, ki velja za značilno človeško, veliko UI orodij, kot so aplikacije, ki lahko ustvarjajo glasbo; programi, ki lahko reproducirajo umetniška dela, ali programska oprema, ki lahko samostojno piše. (Ernst et al., 2019: 14).

Nagli razvoj umetne inteligence (UI) je prinesel porast pričakovanj glede njenega potenciala za spodbujanje gospodarske rasti v razvitih državah. Povezovanje gospodarske rasti s tehnološkimi inovacijami je pogosta ideja v ekonomski literaturi, vendar se ekonomisti ne strinjajo vedno glede napovedi, koliko tehnološke inovacije dejansko prispevajo k skupni gospodarski rasti in v kakšnem časovnem obdobju. Kljub manjšemu vzorcu empiričnih raziskav se načeloma ne sprašuje o potencialu UI za povečanje produktivnosti in gospodarske rasti. Glavne razprave potekajo, kot običajno, o dejanski velikosti tega prispevka, torej koliko natančno lahko nadaljnji razvoj UI prispeva k gospodarski rasti. V optimistični predpostavki, da bo širša uporaba UI prinesla bistveno večje stopnje gospodarske rasti, se postavlja vprašanje, ali bodo pozitivni učinki prevladali nad morebitnimi negativnimi učinki UI.

Ker bo umetna inteligenca pomembno vplivala na posameznike, gospodarstva in družbe po vsem svetu, je pomembno, da se razvoj usmeri na moralne in družbeno zaželene načine ter da se zmanjšajo negativni učinki. Etični izzivi, povezani z razvojem umetne inteligence, vključujejo možno algoritmično pristranskost in pomanjkanje zasebnosti. Za soočanje s temi izzivi je potrebno sodelovanje med različnimi znanstveniki in ustvarjalci politik, da se ustvarijo novi etični okviri in smernice za nadaljnji razvoj in uporabo UI.

Literatura:

  • Ernst, E., Merola, R. in Samaan, D. (2019). Economics of Artificial Intelligence: Implications for the Future of Work. IZA Journal of Labor Policy 9:4
  • Lane, M. in Saint-Martin, A. (2021). The impact of Artificial Intelligence on the labour market: What do we know so far?, OECD Social, Employment and Migration Working Papers, No. 256, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/7c895724-en

 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke