Dvoletni temeljni projekt Meritokracija in družba znanja – med simulacijo in realnostjo se je zaključil s tematsko razpravo o meritokraciji (v seriji Razmere on razmerja v Sloveniji), ki sta jo organizirala IRSA in INR dne 29. 6. 2021 v dvorani Slovenske matice.

Udeležili so se je člani obeh sodelujočih raziskovalnih zavodov, IRSA in INR: dr. Frane Adam, Maruša Gorišek, dr. Matej Makarovič, dr. Darka Podmenik, Blaž Bajec, dr. Bernard Nežmah (moderator) in nečlani dr. Janez Šušteršič, dr. Matevž Tomšič ter dr. Marko Novak. Izhodišče za diskusijo je bil spodaj naveden članek dr. F. Adama in M. Gorišek Meritocracy – between myth, norm and reality, sicer pa je beseda tekla tudi o nekaterih od glavnih tem, ki so bile obravnavane tekom projekta od oktobra 2019. Govor je bil o povezavi meritokracije le s formalno izobrazbo ter certifikati, ali s profesionalnimi kompetencami, avtonomijo in znanstveno etiko, oziroma z obojim; o vplivu birokratskih, politično-ideoloških in poslovnih interesov sprevračanje meritokratskih načel v »simulirano meritokracijo« in o razlikah med meritokratskimi alokacijami človeških virov v zasebnem in javnem sektorju. Poseben poudarek je bil dan trenutni družbeni situaciji zaznamovani z več kot leto trajajočo pandemijo covid 19 in njenimi posledicami za (ne)meritokratsko upravljanje posameznih družbenih sektorjev v Sloveniji ter EU.

Celotno razpravo si lahko ogledate na video posnetku preko povezave
Do članka dr. Franeta Adama in Maruše Gorišek pridete preko povezave.

Vabljeni!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke